fbpx
 

Despre Vama Buzăului

SCURTĂ PREZENTARE

SCURTĂ PREZENTARE

Aflați unde este amplasată Comuna Vama Buzăului, citiți un mic istoric al acesteia și familiarizați-vă cu obiceiurile și tradițiile zonei

TURISM

TURISM

Peisaje încântătoare, o rezervație de zimbri, activități diverse în aer liber – toate te așteaptă în Vama Buzăului

INFORMAȚII DESPRE VAMA BUZĂULUI

Comuna Vama Buzăului, situată la 45 km de Brașov, are în componență satele Vama Buzăului (reședință), Acriș, Buzăiel și Dălghiu, având o suprafață totală de 156,63 km² și fiind străbătută de DC49A. În nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului și orașul Întorsura Buzăului.

În est se găsesc Munții Siriului, Tătarul Mare și Tătarul Mic , iar în sud-vest comuna este străjuită de lanțul montan format de Masivul Ciucaș.

Din Noiembrie 2018 Comuna Vama Buzăului a fost atestată ca Stațiune Turistică de Interes Local.

Istoria scrisă a zonei a început în anul 1211, când regele Ungariei Andrei al II-lea a oferit Țara Bârsei Ordinului Cavalerilor Teutoni pentru paza trecătorilor. În această perioadă și în tot evul mediu, zona numită „Tabla Buții“, situată în apropierea izvorului Buzăului, a constituit poarta de sud-est a Ardealului cu Muntenia. Localitatea Vama Buzăului a luat ființă în jurul anului 1700, denumirea localității provenind de la punctul vamal ce se află în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.

În secolul al XIX-lea, în această zonă, denumită Țara Buzaielor, s-au format două comune, Întorsura și Vama. Mai târziu, toate așezările din Buzaie au format comuna colectivă Buzăul Ardelean, care, după 1926, a trecut în componența județului Brașov. Acrișul și Vama au fost localități românești, care, după 1926, au primit autonomie locală.

În Vama Buzăului se desfășoară târguri de produse tradiționale, concursuri meșteșugărești și spectacole folclorice, iar spiritul local este menținut viu și tânăr prin evenimente precum Fiii Satului sau Festivalul Gospodarul Vămășan. Iarna, în luna decembrie a fiecărui an, se organizează spectacolul Colinde la Vama Buzăului, eveniment cu ocazia căruia localnicii, de la mic la mare, împărtășesc comunității spiritul sărbătorilor.

Sărbătoarea „Gospodarul Vămăşan” se organizează anual în luna august și are ca scop revigorarea tradițiilor și promovarea zonei. Cu această ocazie sunt organizate prezentări de animale, concursuri de pescuit și de tăiere a buștenilor, spectacole folclorice și degustări de produse tradiționale.

LEGĂTURI
logo_primaria-comunei-vama-buzaului

Site-ul oficial al Primăriei Comunei Vama Buzăului:

  www.ComunaVamaBuzaului.ro

TURISM

Cascada Urlătoarea

Aceasta își așteaptă vizitatorii în localitatea Vama Buzăului, la aproximativ 3 km de Rezervația naturală Valea Zimbrilor, fiind situată în Munții Ciucaș, la 50 km de Brașov și la mai puțin de 10 km de Sita Buzăului.

În inima Munților Ciucaș, din pântecul pietrei, țâșnește apa cristalină, fără a-și schimba ritmul, debitul constant al izvoarelor fiind elementul specific al acestui șir de cascade.

Sub perdeaua de apă, roca calcaroasă prinde pe alocuri o culoare roșiatică. Priveliștea este întotdeauna apreciată de turiști, chiar dacă puțini o cunosc. Acest fenomen hidrogeologic cu front liniar de izvoare, aproape că urlă, chemându-te în căderea lor.

Zona este amenajată cu locuri de picnic pentru turiști, aceștia putând savura în liniște spectacolul natural al Urlătoarei.

Rezervația Valea Zimbrilor

Începând cu anul 2007, ca urmare a unui proces consultativ, cu o largă participare a factorilor interesați din Vama Buzăului, s-a decis înființarea Rezervației Naturale „Valea Zimbrilor”, în vederea conservării zimbrului în arealul său natural, asigurării unui mediu sănătos și a bunăstării pentru comunitățile din microregiunea Țara Buzaielor, zonă care se identifică cu mai multe comunități locale.

Rezervația a luat ființă în noiembrie 2008, ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, este situată în comuna Vama Buzăului, satul Acriș, putând fi accesată de pe DN 1O/ DC 49A.

Cu o suprafață de 10 hectare de pășune, rezervația naturală „Valea Zimbrilor“ este a patra din România. Planul celor care o administrează este ca în viitor să lase zimbrii în libertate, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a munților Carpați.

În 2015, rezervația adăpostea 34 de exemplare de zimbri (bison bonasus). Pe lângă legendarul animal, protejat în toată Europa, în rezervație trăiesc, de asemenea, cerbi și căprioare.

Primul zimbru născut în rezervația naturală „Valea Zimbrilor“ se numește Gențiana.

În rezervație nu se poate intra cu mașina sau bicicleta, pentru a asigura animalelor mediul natural și liniștea specifică zonei. Vizitatorii și turiștii pasionați de recreere pot profita de bănci și foișoare la umbră, iar cei mici de leagăne.

Masivul Ciucaș

Faptul că localitatea este situată la poalele Munţilor Ciucaş (cu renumitele Tigăi şi mulţi Sfincși), că drumul de acces este în stare bună şi că pe această zonă nu este un trafic rutier intens (localitatea nefiind situată pe un drum naţional sau european), găsim confirmarea că putem da toată atenţia acestei zone pentru dezvoltarea unui turism viabil, prosper şi de lungă durată.

Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est si est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest. Este alcătuit din două culmi principale: culmea Ciucaș-Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropșoarele-Zăganu pe direcția NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciucaș (1954 m).

Tabla Buții

Chiar dacă în zilele noastre Tabla Buții a rămas un drum pastoral, cu ruinele unei cetăți și un cimitir al eroilor, ea oferă oportunitatea unei ture de neuitat, iar importanța istorică, militară și economică a acestei rute este punctată de câteva evenimente la care aceste locuri au fost martore.

Romanii au fost primii care au investit în această zonă, construind un drum pavat cu piatră de râu. În Evul Mediu, drumul care trecea pe la Tabla Buții a servit atât ca drum comercial, cât și strategic.

În octombrie 1599, Mihai Viteazul trecea Carpații pentru a-și surprinde dușmanul complet nepregătit. De la acele evenimente au rămas lângă Tabla Buții denumirile „Stânca lui Mihai” și „Masa lui Mihai Viteazul”.

În anul 1916, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, în fosta trecătoare s-au dus lupte înverșunate între armata română și cea germană. În cinstea eroilor căzuți la datorie, în apropiere de ruinele cetății, a fost instituit în anul 1922 un Cimitir al Eroilor, unde, de atunci și până în prezent, se comemorează în fiecare an, pe data de 6 august, ostașii căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

Vechiul pichet de grăniceri şi cele 7 „Festung"-uri

Vestigii care vorbesc despre istoria zonei sunt reprezentate de ruinele pichetului de grăniceri și de cele 7 Festung-uri (întăriri), în genul tabarelor militare, amplasate în trecătoare, unde se afla în trecut granița Transilvaniei cu Țara Românească.

Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului"

Construită în anul 1848 în stil bizantin, biserica a fost restaurată în de către pictorul Iosif N. Vasu din București, împreună cu colectivul de pictori Ștefan Chioreanu, folosind tehnica frescei. Iconostasul a fost lucrat de meșterul N. Porfirescu din Măneciu Ungureni, jud. Prahova, el fiind și cel care a pictat icoanele aplicate pe acesta. Biserica din Vama Buzăului reprezintă o unitate distinctă, bine reliefată arhitectural, cu specificul calm și cald al așezării ei.

Alte obiective turistice din zona Vama Buzăului

  • Cetatea și Biserica fortificată din Prejmer;
  • Lacul Siriu;
  • Lacul fără fund (Lacul Vulturilor).

Cu un total de 3220 locuitori și o densitate de 20,56 loc./ km², comuna numără 1012 gospodării și 1073 locuințe. Majoritatea populației este axată pe dezvoltarea agriculturii, înființarea de ferme mici, prelucrarea lemnului, dar și pe înființarea și gestionarea pensiunilor turistice și agroturistice.

Vama Buzăului dată fiind statutul oficial de vamă între Transilvania și Tara Românească, obișnuia să ofere locuri pentru înnoptare, masă și alte servicii contra cost. La început această cazare a avut rol de odihnă în timpul lungilor călătorii. Destinațiile de cazare erau în hanuri sau în gospodăriile cu mai multe camere. Cu timpul cazarea în gospodăriile țărănești a luat amploare și s-a ajuns ca în zilele noastre să servească și pentru petrecerea timpului liber. O mare parte din oamenii de la oraș petrec concediile în mediul rural, apelând la pensiunile agroturistice.

Așezarea pitorească și hărnicia locuitorilor sunt atribute propice dezvoltării turismului rural și, totodată, promovării produselor naturale. Aici mâncărurile tradiționale sunt puse la loc de cinste, mai ales cele gătite cu brânză, produs cu sortimente variate și recunoscute la nivel național, cu precădere cașul, telemeaua și brânza de burduf (de stână).

Localitatea Vama Buzăului reprezintă, în cadrul conceptului de dezvoltare și promovare a turismului la nivelul județului Brașov, cea mai propice zonă din județ pentru dezvoltarea eco-turismului și a produselor ecologice, la modul general, dar și fiindcă zona include o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice.

Ciclism

Multe trasee pot fi parcurse pe bicicletă, de la rute ușoare de relaxare și până la trasee cu dificultate ridicată. Masivul Ciucaș și împrejurimile sale oferă iubitorilor ciclism experiențe inedite. Drumurile forestiere ce leagă localitățile din zonă pot fi, de asemenea, o opțiune bună pentru ture de bicicletă.

Activități de iarnă

La Întorsura Buzăului, turiștii pasionați de schi pot practica acest sport în zona Dealul Taberei, unde există o pârtie, precum și un teleschi. În această localitate se organizează și concursul de schi „Campionii Buzaielor”.

Vama Buzăului este o alegere bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă menținându-se aici patru luni pe an. Un alt mod de a admira peisajele de iarnă este la plimbare cu sania pe vechile drumuri de țară.

Alte activități

  • Trasee Off-road cu mașini 4×4 pe drumuri forestiere;
  • Vizite la stâne;
  • Plimbări cu trăsura sau cu sania trase de cai;
  • Camping în mijlocul naturii;
  • Trekking pe Ciucaș;
  • Pescuit în ape de munte sau vizite la păstrăvării;
  • Observarea de păsări și animale sălbatice.
Valley21 Vama Buzaului

Pentru oferta completă, sunați la:
+40 741 268 246