SCURTĂ PREZENTARE |
Aflați unde este amplasată Comuna Vama Buzăului, citiți un mic istoric al acesteia și familiarizați-vă cu obiceiurile și tradițiile zonei |
Comuna Vama Buzăului, situată la 45 km de Brașov, are în componență satele Vama Buzăului (reședință), Acriș, Buzăiel și Dălghiu, având o suprafață totală de 156,63 km² și fiind străbătută de DC49A. În nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului și orașul Întorsura Buzăului.
În est se găsesc Munții Siriului, Tătarul Mare și Tătarul Mic , iar în sud-vest comuna este străjuită de lanțul montan format de Masivul Ciucaș.
Din Noiembrie 2018 Comuna Vama Buzăului a fost atestată ca Stațiune Turistică de Interes Local.
Istoria scrisă a zonei a început în anul 1211, când regele Ungariei Andrei al II-lea a oferit Țara Bârsei Ordinului Cavalerilor Teutoni pentru paza trecătorilor. În această perioadă și în tot evul mediu, zona numită „Tabla Buții“, situată în apropierea izvorului Buzăului, a constituit poarta de sud-est a Ardealului cu Muntenia. Localitatea Vama Buzăului a luat ființă în jurul anului 1700, denumirea localității provenind de la punctul vamal ce se află în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.
În secolul al XIX-lea, în această zonă, denumită Țara Buzaielor, s-au format două comune, Întorsura și Vama. Mai târziu, toate așezările din Buzaie au format comuna colectivă Buzăul Ardelean, care, după 1926, a trecut în componența județului Brașov. Acrișul și Vama au fost localități românești, care, după 1926, au primit autonomie locală.
În Vama Buzăului se desfășoară târguri de produse tradiționale, concursuri meșteșugărești și spectacole folclorice, iar spiritul local este menținut viu și tânăr prin evenimente precum Fiii Satului sau Festivalul Gospodarul Vămășan. Iarna, în luna decembrie a fiecărui an, se organizează spectacolul Colinde la Vama Buzăului, eveniment cu ocazia căruia localnicii, de la mic la mare, împărtășesc comunității spiritul sărbătorilor.
Sărbătoarea „Gospodarul Vămăşan” se organizează anual în luna august și are ca scop revigorarea tradițiilor și promovarea zonei. Cu această ocazie sunt organizate prezentări de animale, concursuri de pescuit și de tăiere a buștenilor, spectacole folclorice și degustări de produse tradiționale.
Site-ul oficial al Primăriei Comunei Vama Buzăului:
Aceasta își așteaptă vizitatorii în localitatea Vama Buzăului, la aproximativ 3 km de Rezervația naturală Valea Zimbrilor, fiind situată în Munții Ciucaș, la 50 km de Brașov și la mai puțin de 10 km de Sita Buzăului.
În inima Munților Ciucaș, din pântecul pietrei, țâșnește apa cristalină, fără a-și schimba ritmul, debitul constant al izvoarelor fiind elementul specific al acestui șir de cascade.
Sub perdeaua de apă, roca calcaroasă prinde pe alocuri o culoare roșiatică. Priveliștea este întotdeauna apreciată de turiști, chiar dacă puțini o cunosc. Acest fenomen hidrogeologic cu front liniar de izvoare, aproape că urlă, chemându-te în căderea lor.
Zona este amenajată cu locuri de picnic pentru turiști, aceștia putând savura în liniște spectacolul natural al Urlătoarei.
Începând cu anul 2007, ca urmare a unui proces consultativ, cu o largă participare a factorilor interesați din Vama Buzăului, s-a decis înființarea Rezervației Naturale „Valea Zimbrilor”, în vederea conservării zimbrului în arealul său natural, asigurării unui mediu sănătos și a bunăstării pentru comunitățile din microregiunea Țara Buzaielor, zonă care se identifică cu mai multe comunități locale.
Rezervația a luat ființă în noiembrie 2008, ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, este situată în comuna Vama Buzăului, satul Acriș, putând fi accesată de pe DN 1O/ DC 49A.
Cu o suprafață de 10 hectare de pășune, rezervația naturală „Valea Zimbrilor“ este a patra din România. Planul celor care o administrează este ca în viitor să lase zimbrii în libertate, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a munților Carpați.
În 2015, rezervația adăpostea 34 de exemplare de zimbri (bison bonasus). Pe lângă legendarul animal, protejat în toată Europa, în rezervație trăiesc, de asemenea, cerbi și căprioare.
Primul zimbru născut în rezervația naturală „Valea Zimbrilor“ se numește Gențiana.
În rezervație nu se poate intra cu mașina sau bicicleta, pentru a asigura animalelor mediul natural și liniștea specifică zonei. Vizitatorii și turiștii pasionați de recreere pot profita de bănci și foișoare la umbră, iar cei mici de leagăne.
Faptul că localitatea este situată la poalele Munţilor Ciucaş (cu renumitele Tigăi şi mulţi Sfincși), că drumul de acces este în stare bună şi că pe această zonă nu este un trafic rutier intens (localitatea nefiind situată pe un drum naţional sau european), găsim confirmarea că putem da toată atenţia acestei zone pentru dezvoltarea unui turism viabil, prosper şi de lungă durată.
Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est si est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest. Este alcătuit din două culmi principale: culmea Ciucaș-Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropșoarele-Zăganu pe direcția NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciucaș (1954 m).
Chiar dacă în zilele noastre Tabla Buții a rămas un drum pastoral, cu ruinele unei cetăți și un cimitir al eroilor, ea oferă oportunitatea unei ture de neuitat, iar importanța istorică, militară și economică a acestei rute este punctată de câteva evenimente la care aceste locuri au fost martore.
Romanii au fost primii care au investit în această zonă, construind un drum pavat cu piatră de râu. În Evul Mediu, drumul care trecea pe la Tabla Buții a servit atât ca drum comercial, cât și strategic.
În octombrie 1599, Mihai Viteazul trecea Carpații pentru a-și surprinde dușmanul complet nepregătit. De la acele evenimente au rămas lângă Tabla Buții denumirile „Stânca lui Mihai” și „Masa lui Mihai Viteazul”.
În anul 1916, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, în fosta trecătoare s-au dus lupte înverșunate între armata română și cea germană. În cinstea eroilor căzuți la datorie, în apropiere de ruinele cetății, a fost instituit în anul 1922 un Cimitir al Eroilor, unde, de atunci și până în prezent, se comemorează în fiecare an, pe data de 6 august, ostașii căzuți la datorie în Primul Război Mondial.
Construită în anul 1848 în stil bizantin, biserica a fost restaurată în de către pictorul Iosif N. Vasu din București, împreună cu colectivul de pictori Ștefan Chioreanu, folosind tehnica frescei. Iconostasul a fost lucrat de meșterul N. Porfirescu din Măneciu Ungureni, jud. Prahova, el fiind și cel care a pictat icoanele aplicate pe acesta. Biserica din Vama Buzăului reprezintă o unitate distinctă, bine reliefată arhitectural, cu specificul calm și cald al așezării ei.
Cu un total de 3220 locuitori și o densitate de 20,56 loc./ km², comuna numără 1012 gospodării și 1073 locuințe. Majoritatea populației este axată pe dezvoltarea agriculturii, înființarea de ferme mici, prelucrarea lemnului, dar și pe înființarea și gestionarea pensiunilor turistice și agroturistice.
Vama Buzăului dată fiind statutul oficial de vamă între Transilvania și Tara Românească, obișnuia să ofere locuri pentru înnoptare, masă și alte servicii contra cost. La început această cazare a avut rol de odihnă în timpul lungilor călătorii. Destinațiile de cazare erau în hanuri sau în gospodăriile cu mai multe camere. Cu timpul cazarea în gospodăriile țărănești a luat amploare și s-a ajuns ca în zilele noastre să servească și pentru petrecerea timpului liber. O mare parte din oamenii de la oraș petrec concediile în mediul rural, apelând la pensiunile agroturistice.
Așezarea pitorească și hărnicia locuitorilor sunt atribute propice dezvoltării turismului rural și, totodată, promovării produselor naturale. Aici mâncărurile tradiționale sunt puse la loc de cinste, mai ales cele gătite cu brânză, produs cu sortimente variate și recunoscute la nivel național, cu precădere cașul, telemeaua și brânza de burduf (de stână).
Localitatea Vama Buzăului reprezintă, în cadrul conceptului de dezvoltare și promovare a turismului la nivelul județului Brașov, cea mai propice zonă din județ pentru dezvoltarea eco-turismului și a produselor ecologice, la modul general, dar și fiindcă zona include o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice.
Multe trasee pot fi parcurse pe bicicletă, de la rute ușoare de relaxare și până la trasee cu dificultate ridicată. Masivul Ciucaș și împrejurimile sale oferă iubitorilor ciclism experiențe inedite. Drumurile forestiere ce leagă localitățile din zonă pot fi, de asemenea, o opțiune bună pentru ture de bicicletă.
La Întorsura Buzăului, turiștii pasionați de schi pot practica acest sport în zona Dealul Taberei, unde există o pârtie, precum și un teleschi. În această localitate se organizează și concursul de schi „Campionii Buzaielor”.
Vama Buzăului este o alegere bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă menținându-se aici patru luni pe an. Un alt mod de a admira peisajele de iarnă este la plimbare cu sania pe vechile drumuri de țară.
Subscribe to our monthly newsletter to learn more about Valley21 – a resort built for you!
Subscribe to our monthly newsletter to learn more about Valley21 – a resort built for you!
Our visitor center is located in Vama Buzaului.
To find out more information about the options available or to take tour contact us.
Dalghias Development SRL is obliged, according to the Law no. 677/2001, modified and completed and according to General Regulation regarding Personal Data Protection, to administer the personal data that the Client gives (name, surname, series and ID number, CNP, address, phone number, e-mail address) in safety conditions for statistical, evaluation and marketing purposes.
Please give us your written consent for the use of some of your personal data.
The client has the right to be informed, the right to modify, delete or restrict the processing of his data, the right to the portability of his data, the right to redraw his consent and the right to file a complaint. In the same time, the client has the right to opose the processing of his personal data and supplementary rights for the automatic decisions. In order to exercise this rights, the client must send a request to the society via electronic email, at the address: contact@valley21.ro
Your personal data will be kept for as long as reasonabily necesary in the purpose allowed with the present declaration or untill the moment of the redrawal of your consent. Other information regarding the protection of your personal data, the storage, processing and their communication are available at our headquarters. Also, we are always available for details at the contact phone no +40 749 646 329
Dalghias Development SRL se obligă, conform Legii nr. 677/2001, modificată și completată si Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, să administreze datele personale pe care Clientul le furnizează (nume și prenume, serie si numar act de identitate, CNP, adresa, numar de telefon, adresa de e-mail) în condiții de siguranță, în scopuri statistice, de evaluare şi de marketing.
Vă rugăm să va exprimaţi acordul pentru utilizarea anumitor date cu caracter personal.
Clientul are dreptul la informare, dreptul la rectificarea sau la ştergerea datelor, dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor sale, dreptul de retragere al consimţământului și dreptul de a depune o plângere. Totodată, Clientul are dreptul de a se opune prelucrarii datelor personale care îl privesc şi drepturi suplimentare aferente deciziilor automate. Pentru exercitarea acestor drepturi, Clientul trebuie să facă o solicitare pe care o transmite societatii prin posta electronica la adresa: contact@valley21.ro
Datele dumneavoastră cu caracter personal vor fi păstrate atât timp cât sunt necesare în mod rezonabil în scopurile permise prin prezenta declaratie sau până la momentul când vă retrageți consimțământul. Alte informații importante cu privire la protecția datelor cu caracter personal, stocarea, prelucrarea si comunicarea acestora sunt disponibile la sediul nostru. De asemenea, ne puteţi suna oricand si cere mai multe detalii la numărul de contact +40 749 646 329.